Kerri

Alla inlägg under mars 2009

Av Kerstin - 20 mars 2009 14:34

Första mötet mellan Skellefte AIK och Färjestad vann Färjestad, tuff match med många viljor, 14 sekunder kvar av tredje perioden står det 0-0 och då gör Färjestad mål ! Det blev alldeles tyst i ishallen, får hoppas på AIK seger på lördag då lagen möts igen, bäst av sju matcher är det som gäller.

Hade alldeles glömt bort att det var klövvård idag,så omflytt i ungdjurstallet får vänta till efter helgen, om jag inte får nått tokryck på söndag vill säja, det vet man alldrig. Klövvård inebär att det kommer hit en klövvårdare som klipper klövarna på korna, det görs med en sliprondell, korna leds in i en speciell klövstol som man spänner fast kon i och hissar upp kossan, så får kon klövarna slipade och behandlade om det behövs, Erik och S ledar korna ut och in och jag skrapar och gör kons bås extra rent, så det är städning samtidigt, det gäller att vara snabb så man hinner rengöra mellan korna,fyra och en halv timme tog det att klöva åttio kor,och en kort fika paus.

Trulle är här idag, men det blev bara en kort promenad, ricktigt pissväder idag, mulet, småregn och sju grader plus ! vi vill ha tillbaka det kalla vädret med skare å sol,får hoppas på det till nästa vecka.

Av Kerstin - 19 mars 2009 19:04

Ja så skulle djuren från ungdjursstalets spalt tre och fyra flyttas till höladans lösdriftsfack, sammanlagt tio djur som ska gå genom ungdjurstallet, ut genom bakdörren, gå längs med höladuväggen, svänga runt hörnet och in genom stora porten inget svårt alls.Avspärrningar är uppsatta och fast spikade, då är det bara att köra ! Tog djuren tre och tre, lungnare så, japp ut med dom tre första, först försicktigt trippande, sen full fart, två tog kurvan och den tredje brakade av rakt fram genom alla av spärrningar, full fart efter traktorvägen mot maskinhallen, Erik rusa in i höladan och runt för att genskjuta kvigan och S kuta efter kvigan, när så kvigan såg att E kom mot henne vände hon om men .....där var S, vad gör man då??!! Om man är ett dumt djur tar man ett jättesprång över snödrivan utan att veta vad som är på andra sidan! Där är backe utför ner i kalvhagen. Så kvigan dök nerför backen å försvann i snön! Bara baken å rumpan stack upp, kvigan är SRB det vill säga en röd ko, så det såg ut som om det var mamma mu som försökt lära sej flyga och krassat, men detta blev lite allvarligt, för kor går inte bakåt utan fortsätter framåt, så kvigan fick inte upp huvudet.E plumsa dit och fick tag i näsborrarna, efektivt om man vill att en ko ska lyfta huvudet,upp kom hon kippandes efter luft å lätt vindögd, men satt fast gjorde kvigan, vad gör man då? Jo hämtar baklastarn å lyftkroken, fäste ett snöre i kvigan och så var det bara att dra lungt å sakta, först stetas det mot men sen hjälpte kvigan till, kämpigt var det och måste lägga sej på vägen å vila stund när hon kommit upp, sen tänker djuret nu sticker jag! Rusa upp å iväg.....men hur långt kommer man då man sitter fast i en traktor? Tjong å så flög man tillbaka, pröva två gånger sen gav kvigan upp å gick snällt efter traktorn till höladan,detta äventyr tog nästan tre kvart och att flytta resterande sju djur tog ungerfär tjugo minuter. I morrgon ska vi flytta efter dom på spalten så jag kan flytta upp några från boxarna, blir till att skura med högtrycken.


Elin jobbar kväll till nio på H&M, och eftersom London är en timme efter oss är klockan tio här när hon slutar, så vi kan inte följa hockymatchen tillsammans idag Efter första perioden är det 0-0, heta spelare och het puck, ska gå in å titta på resten av matchen på TV, håll tummarna för Skellefte AIK

Av Kerstin - 18 mars 2009 19:24

Vaknade till en strålande sol och minus sex grader, eftersom det var varmt igår och natten har varit klar och kall och fortfarande ganska kallt på morron vet jag vad det innebär, skare!!!!

Ifjol var det ont om snö och det blev en dålig vårvinter och ingen skare.

Så när Erik kom och hade Trulls med sej tänkte jag att idag blir det till att fara ut och skidra på skaren. Jobbade av ungdjursstallet fort, blev inget extra jobb och förflyttning av kalvar idag får, vänta tills i morgon.

Kl. 10:e var jag klar, fort in och byta till lätta kläder att skidra i och på med kängorna, åker telemarkare, ett sorts träskidor, breda och lätt att ta sej fram med. Första vurpan när jag åkte ner från gården, halt på isen, iiiiiiiiiiiiiiiiii så ont det gjorde i mitt onda knä, men kom upp å fortsatte , vid maskinhallen vurmpa två, halka omkull igen !! Fasiken oxå, å hisklit vad knänt gjorde ont, men inte ger jag mej, åkte förbi makinhallen och så susade jag nerförbacken mot träsket, full fart vilken härlig skare, Trulls sprang så öronen fladdra,hunden är så liten å lätt att skaren bär han.
Det här var kul det syntes på hunden. Och så susade vi iväg över träsket mot skogen. Det var då jag tänkte att längtan överstiger förståndet, längtan efter att få åka på skaren och strunta i att man har ett ont knä.

Vi åkte upp genom skogen å skogsängarna ända bort till Martaslyet över hygget och ner på Vormmyran, där var slätt som på ett golv och lätt att åka, vidare mot lillvägen och svängde av mot Norrängarna, där blev det en bra skjus utför, tvärs över Norrängarna och upp bakom Mickelsberget, ner på andra sidan och så var vi hemma, en sväng på 1 1/2 timme, ordentligt hungriga båda två, så jag fixade till lunch och efter vi ätit sov jag och Trulls en timme på soffan. Skön dag :)

Av Kerstin - 17 mars 2009 10:22

Farmors lilldocka Emmie fyller 1 år idag, grattis hjärtat, på lördag kommer jag och farfar och uppvakter,

Av Kerstin - 17 mars 2009 10:20

Av Kerstin - 17 mars 2009 10:08

Jaaaaaaaaaa AIK vann, två minuter in i period sex får Koskenkrova ett perfekt pass från Söderström och sätter pucken bak Norrena. Där satt den! Va härligt och grattis AIK, det var inte många som trodde på AIK men dom hade fel. Fick ett sms från Elin med glada figurer, hon skulle sova gott i natt å drömma om AIK, Elin är ett riktigt AIK fan och skulle nog vilja vara med och se matchen på torsdag, vet nog en som kommer att sitta klistrad vid datorn.

När Erik kom på morron så sa han att det var färdigfikat på Cafe Humlan.

Va då varför det? Cafe Humlan i Öjebyn brann ner i natt, hela stora gammla trä huset, så sorgligt, ett sånt fint och mysigt fik och en jättebra te bod med massor av te sorter att välja bland, känns konstigt att man inte kan fara dit och fika mer. det kommer jag att sakna.:(

Av Kerstin - 16 mars 2009 21:39

Pratar med Elin på MSN från London och vi kollar AIK:s match mot Linköping tillsammans, himmla spännande, tänk om AIK slår LHC, hoppas det,

2-2 efter ordinarie tid och nu är det förlängning, kämpa AIK.

Elin har börjat jobba på H&M idag istället för IKEA och trivs jättebra, har stått i kassan å det gick bra, större H&M än i stan, hela tre våningar ! Elin har  lagt ut London bilder på sin blogg,fina gröna vår bilder med tulpaner och ett rosablomande träd :) vad man börjar längta efter våren!

Men idag har det varit härligt sol väder, satt ute en stund vid södergaveln å kände solen värma, skönt. Sen fick jag ett ryck och hämtade sågen, kapa omkull utejulgranen och plockade ihop julgransbelysningen, sen släpade jag iväg granen in i häst hagen, häst fjantarna sprang runt å blåste, är ni rädda för granen? ok den kanske är farlig och bits! :)))  Efter ett par minuters fjantande vågade hästarna sej fram och det här var ju intresant och gott oxå desutom.

Förlängning igen å igen AIK - LHC , det här verkar dra ut på tiden.Nu är det paus inför sjätte perioden. Måste gå in nu (har datorn ute på kontoret) är inte lite trött, S sitter nog och tittar på TV:n,så jag kommer nog att titta ett tag bara jag inte sommnar.

Av Kerstin - 15 mars 2009 19:49

Bortbjudna på födelsedagskalas på em. Svennes syrras man som fyllt jämna år. Ätit gott , pratat en hel del å haft trevligt.

Erik fixade ladugården själv i afton.

På morron var det cirkus !Lilla kalven som kom förra dan måste ha damp ! blir tokig på det lilla djuret, samtidigt kan jag inte låta bli att skratta,  stuttsa runt i extra boxen så att kalven kom ut hur jag än stängde för, sprang runt i ungdjurstallet, skutta hit å dit å möa och när jag han hörde att jag skramla med mjölkhinkarna kom kalven farandes, hungrig! ja ja !! slaska runt i alla hinkar och lyckades få i sej lite mjölk,det skvätte mjölk, sormigt blev det på golvet.

Måste göra något åt detta ! E ska göra hela ladugården i afton och då har han inte tid med nån liten damp kalv.

Flyttade upp en annan kalv från box till spalt, den kalven är sju veckor, brukar flytta upp kalvarna vid sju-åtta veckors ålder så det var ok, bara det att kalven är lite mindra än dom som redan var på spalt ett, har hållit ett öga på dom och det verkar gå bra, nykomlingen på spalten tar för sej och hittade vattenkoppen direkt.

Så skurade jag upp boxen, gjorde rent och strödde med sågspån, hämta det lilla djuret och stoppa in han i boxen, stängde boxdörren, mööö, skutt !!!

och så var kalven över i boxen brevid !!! har aldrig varit med om nått liknande, va e de för fel ! Kalven som fick oväntat besök blev jätterädd och skrek å for runt i boxen, vilket liv !!! upp med den boxdörren, in å ta fast djuret, den andra kalven kasta sej ut ur boxen, hivade damp kalven över boxväggen å in i sin box, jaga ifatt den andra kalven, stoppa in den och lungna ner kalven, klappa om den en stund, nu är det bra, ingen mer cirkus tack !!!  hämtade en bräda å spikade fast tvärs över boxen så damp kalven inte kan koma upp när han stuttsar runt, hörde med Erik hur det varit i afton när han gjorde ungdjurstallet och då hade det varit lungt,

lilla dampen hade ätit själv å varit snäll, jajja hoppas det håller i sej,

Ovido - Quiz & Flashcards